Street food i India er en uimotståelig del av landets matkultur. Det er en viktig del av det daglige livet for mange indere og en integrert del av bybildet i byer og landsbyer over hele landet.

Street food er ikke bare en billig og rask matløsning, men det er også en måte å utforske og nyte det mangfoldige indiske kjøkkenet på. Her er noen av de mest populære og deilige street food-rettene i India:

Pani Puri/Golgappa: Dette er små, sprø kuler fylt med en krydret potetblanding sammen med kikerter og løk. De er utrolig populære over hele India og har ulike navn og variasjoner avhengig av hvilken region de serveres i.

Chaat: Chaat er en kategori av krydret snacks som vanligvis selges på gatene i India. Det inkluderer forskjellige retter som Bhel Puri (en blanding av krispy ris, løk, tomater, poteter og chutneys), Sev Puri (sprø kjeks fylt med poteter, løk, chutneys og sev) og Dahi Puri (boller fylt med yoghurt, poteter og chutneys).

Samosa: Dette er trekantede fylte bakverk som vanligvis er fylt med en blanding av poteter, erter, løk og krydder. De er stekt til de er sprø og serveres vanligvis med chutneys.

Vada Pav: Dette er en burger-lignende sandwich laget med en krydret potetkule (vada) stekt i chickpea-mel, servert med en liten rund bolle med chutneys.

Kebab: India er kjent for sitt utvalg av saftige kebab-retter, og mange gatekjøkken serverer en rekke kebaber, inkludert tandoori kylling, seekh kebab (krydret kjøttspyd), og vegetariske kebaber.

Dosa: Dette er en sørlig indisk spesialitet som har funnet sin vei til gatene i hele India. Dosa er en tynn, sprø pannekake laget av en fermentert ris- og linsemelblanding, vanligvis servert med chutneys og sambar (en krydret linsebasert suppe).

Jalebi: En populær indisk søtsak, jalebi er en slags kringle laget av risedeig som er formet som en løkke eller spiral og deretter stekt og dyppet i sukkersirup.

Disse rettene er bare noen få eksempler på det enorme utvalget av street food som tilbys i India. Uansett hvor du reiser i landet, er det sannsynlig at du vil finne en rekke spennende og velsmakende retter som frister smaksløkene dine.

Street food er en viktig del av det daglige livet for mange indere og en integrert del av bybildet i byer og landsbyer over hele landet.

Lurt å huske på når du skal spise street food i India

Å utforske indisk mat og spise indisk street food er en opplevelse. Når det er sagt, så er det ikke til å underslå at våre norske mager ikke alltid er like glade i fremmede og uvante bakterier. Det er derfor fint å ha følgende i bakhodet når du rusler på gata i India og tenker at du skal smake på all den gode maten som tilbys:

  • Se etter steder som virker renest mulig og hvor maten tilberedes og håndteres på en best mulig måte. Populære matselgere har som regel mange kunder, og det er vanligvis et godt tegn på kvalitet.
  • Stå gjerne en liten stund og se hvordan maten tilberedes og håndteres. Prøv å velg den maten som er fersk og ser godt tilberedt ut. Unngå mat som ser mistenkelig ut eller har vært utsatt for insekter eller støv.
  • På steder der du kjøper street food blir du ofte også tilbudt vann.
    NB! Unngå alltid å drikke vann fra gata. Drikk aldri vann fra springen eller spis isbiter laget av springvann i India. Dette kan i så fall føre til mageproblemer. Velg alltid flaskevann eller varme drikker som te eller kaffe der du vet at vannet er kokt.
  • Vask eller sprit hendene med desinfiserende håndgel før du spiser. Ha alltid en håndsprit (antibakteriell gel) med deg når du rusler rundt i gatene.
  • Styr unna for sterkt krydret mat hvis du ikke er vant til det. Indisk mat kan være veldig krydret, og hvis du ikke er vant til det, kan det være lurt å starte forsiktig og gradvis øke kryddernivået etter hvert som du blir vant til det.
  • Hvis du har matallergier eller spesielle diettbehov kan det være lurt å tenke seg om to ganger før du kjøper mat på gata.
  • Følg magefølelsen din. Hvis noe virker mistenkelig eller ikke ser rent ut, er det bedre å være forsiktig og unngå å spise det.

Les mer om India

Gå til toppen